به نام خدا
در نماز عید فطر رهبر انقلاب صحبت از برخی خصلتهای نامطلوب ما ایرانیان کرد، خصلتهایی مانند اصراف. در میان برخی خصلتهای نامطلوب ما خصیصه ای به چشم می خورد که این روزها به دلایل برخی گرانی ها به چشم می اید. وقتی شایعه ای و یا حتی واقعیتی مبنی بر گران شدن کالایی در جامعه ایجادمی شود اولین کاری که ماانجام می دهیم هجوم به برای خرید آن کالا به مقدار بسیار بیش از حد نیاز می باشد. حتی کسانی که شاید در حال حاضر نیازی به این جنس ندارند برای ترس از روز مبادایی که شاید هیچ وقت نیایید و برای عقب نماندن از قافله اقدام به خرید می کنند. کار بعدی ما جار زدن و دامن زدن به شایعه گرانی است که این خود به یعد روانی ناشی از گرانی افزوده و عرضه کنندگان را به بالا بردن قیمت ترغیب می کند. عرضه کنندگان هم به محض شنیدن شایعه ای مبنی بر گرانی کالایی اولین اقدامشان گران کردن قیمت کالا می باشد. حال اگر دلیل بیاوری که جناب مغازه دار محترم شما این جنس رابا قیمت سابق خریدی چراآنرابا قیمت جدید می فروشی دلیل می آورد کهاکنون باید آنرا گرانتر بخرم. آخر مرد حسابی هر وقت این جنس گران خریدی آن وقت آنها را گران بفروش. اما... . کار بعدی این جنابان محترم جمع کردن آن کالا از مغازه می باشد. آنها با این کار خود هم بر جو روانی ناشی از گرانی و یا کمبود کالا دامن می زنند و زمینه را برای گرانی کالا آماده می کنند.
به این ترتیب با جمع اقدامات فروشندگان وخریداران قیمت کالای مورد نظر چندین برابر گرانتر به دست مصرف کننده می رسد.
برای مقابله بااین گرانی بی رویه ی کالاها باید اقداماتی از سوی دولت، خریداران و فروشندگان صورت گیرد.
دولت باید شرایطی را ایجاد کند تا با حذف هر چه بیشتر واسطه گران کالا را ارزانتر به دست مصرف کننده برساند. دولت همچنین باید با محتکران و گرانفروشان برخوردی قاطع و سخت داشته باشد. این کارها عذاب الهی رابر همه نازل می کند، پس اینها جزءمصادیق مفسد فی الارض به حساب می آیندو باید مانند آنها با ایشان رفتار شود.
مصرف کنندگان باید توجه داشته باشند که می شود با کم کردن مصرف کالایی که جنبه حیاتی برای انسان ندارد به جای حمله به بازار برای خرید بی رویه ی کالا، بر گرانی آن کالا دامن نزنند. و نیز با جار زدن و متشنج کردن اوضاع در بین دوستان و اقوام زمینه را برای گرانتر شدن کالا فراهم نکنند.
فروشندگان و عرضه کنندگان کالا سوره مطففین را زیاد بخواند و از دستورات قرآن پیروی کنید. از سرنوشت قوم شعیب عبرت بگیرید. در عرضه کالای خود بی جهت گرانفروشی و کم فروشی نکنید. این گرانفروشی و کم فروشی عذاب الهی را بر همه ما فرود خواهد فرستاد. خود را مغضوب درگاه خداوند نکنیم.
ای مردم مواظب باشید که عذاب خداوند را برای خود نخریم. عذاب دنیا و آخرت. بیایید به هم بیشتر رحم کنیم. مردم ما به ترحم نیاز نداریم ما به رحم و مروت در حق همدیگر نیازمندیم. با به ایثار و از خود گذشتگی نیاز داریم. کمی هم بیشتر تفکر کنیم، آیا قدری به علت زلزله، سیل، خشکسالی و غیره کرده ایم. اینها می تواند عذابهایی از سوی خداوند باشد تا که ما به خود آییم و خداترس شویم. دوستان آخر باید قدری هم به عاقبت رفتار خود باشیم. ای کسی که با دامن زدن به شایعات موجب گرانی بیشتر می شوی شما هم در عواقب این گرانی بی حساب و کتاب شریک خواهی بود. ای گرانفروش قدری هم به عاقبت خود بیاندیش و اینکه چه کسانی از گرانفروشی و احتکار تو ضربه و لطمه می بینند. ای دولتمردان شما باید سازوکار امنیتی قشر کم درآمد در مقابل گرانی ها را پیش بینی کنید. شاید در شرایطی چاره ای جز گرانی کالا نیست، اما باید اول به فکر اقشار ضعیف جامعه بود بعد به گرانی کالا اقدام کرد.
خلاصه ما باید همه دست به دست هم بدهیم تا از عواقب گرانی کاسته و خود ، خانواده و جامعه خود را در برابر اثرات سوء آن در امان بداریم. خدارا فراموش نکنیم و به آخرت و بهشت و جهنم هم ایمان داشته باشیم.
خداوندا جامعه ی ما را از بلاهای زمین و آسمانی و امتحانات و بلاهای خود ساخته در امان بدار.
کلمات کلیدی: