سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آن که نخست دست به ستم گشاید فردا پشت دست خاید . [نهج البلاغه]
در ساحت اندیشه
 
دعوت به ...

به نام خدا

دعوت به

ابراهیم حاتمی کیا شما را دعوت می کندبه....

Da-vat-653927.jpg

دعوت آخرین ساخته حاتمی کیا در سال 1387 به واقع بسیارمتفاوت از دیگر کارهای اوست، فیلمی دور از دغدغه های گذشته اش. براستی حاتمی کیا در این فیلم چه چیزی را می خواست نشان دهد؟ از این فیلم ساز مذهبی جبهه رفته این فیلم با برخی صحنه های مستهجن بعید بود صحنه هایی که من در کنار همسرخود در محیط سالن سینما از دیدن آن شرم کردم . آقای حاتمی کیا بدنبال چه بود؟ کار آخر آقای حاتمی کیا در تلویزیون (حلقه سبز)که اتفاقا در ژانری غیر از جنگ بود بسیار مرا جذب کرد و بسیار جذاب ودیدنی بود به خصوص با بازی اقای فرخ نژاد. اما این فیلم....

این فیلم قصه 5 زن و دغدغه هایشان در هنگام بارداری ناخواسته بود که هر کدام خود یا خانواده شان به نحوی غیر منطقی با آن برخورد میکنند.

دو شخص کلیدی در این فیلم مشهود بودند، دکتری خبر خوش فرزنددار شدن می داد ودکتری که عمل سقط انجام می داد. اما سرنوشت گذر دکتر اولی را به مطب دومی می کشاند. در بخش اول بازیگر زن مشهوری که به منظورحفظ موقعیت شغلی اش بر خلاف نظر شوهرش علاقه ای به نگهداری این بچه ندارد و به هر ترتیب تصمیم به سقط آن می گیرد و نزد دکتری می رود که به ظاهر با اجازه دو طرف اقدام به سقط می کند.

در بخش دوم کارگر دوره گردی که زنش با شنیدن مثبت بودن جواب آزمایش تمام غصه های عالم بر سرش خراب می شود ودر مطب دکتر برای سقط جنین به پیرزنی برخورد میکند که حاضر است فرزندش را پس از تولد در ازای مراقبت دردوران بارداری بخرد.

بخش بعدی داستان زنی است مسن که علی رغم شرایط سنی اش باردار می شود و در خانواده خود دچار بحران می شود و به زور دخترانش دعوت به سقط می گردد.

nqcp7a.jpg

دو اپیزود آخر داستان تکراری و دیگر تهوع آور خیانت است که این سالها به طرز مشمئز کننده ای تکراری شده و به سمت و سوی از دست دادن کارکرد خود سوق پیدا کرده است. در تمام این فیلم ها خیانت مردها به بدترین صورت نشان داده می شود؛ مردان هرزه، چشم چران و ظالم و در طرف مقابل زنان همیشه قربانی و معصوم و تحت ظلم. زنی که علی رغم اطلاع از متأهل بودن مرد، خود را به او نزدیک می کند و با او رابطه عاشقانه برقرار می کند هیچ وقت در صف متهمین نیست اما اگر همین مرد از کرده خود پشیمان شود و بخواهد به آغوش خانه خود برگردد مردی ظالم و بی عاطفه معرفی می گردد و این ظالم باید که به سزای عمل خود برسد. اینگونه برخورد با ازدواج مجدد پیامدهای بدی در پی خواهد داشت. توجه داشته باشیم که ائمه ما و بزرگان دین در زمانهای گذشته اغلب دارای چند زن بودند. این برخوردها و تصاویر از ازدواج موقت مردان؛ آگاهانه یا ناآگاهانه چهره ی پیامبر، قرآن و ائمه را خدشه دار و منفور جامعه خودمان و دیگر جوامع می کند. ما که در هوسران نبودن ایشان اطمینان داریم اما آیا همه از علل و شرایط ازدواجهای ایشان مطلع اند؟

مطلب دیگر این است که برخی از این برنامه ها موجب از بین رفتن قبح اینگونه ازدواجها در میان جامعه می شود. اگر قرار است این موضوع به عنوان یک معضل اجتماعی بررسی شود، باید با دقت و وسواس بیشتری آنرا بررسی کرد.

پس از پایان فیلم هنگام خروج از سینما دو دختر پشت سر من می آمدند که شنیدم یکی به دیگری گفت:" این فیلم لج بودن مردان را خیلی قشنگ نشان داد". این آن تصویری است که فیلم دعوت در مخاطب ایجاد می کند.

در این فیلم عمل سقط خیلی پیش پا افتاده و سهل الوصول نشان داده شده است. آیا واقعا نظر جامعه ما نسبت به سقط این است؟ و این دلایل سقط را موجه نشان می دهد؟

در این فیلم تمام ذهنیتی که من از آقای حاتمی کیا داشتم خراب شد. گرچه در برخی فیلمهای قبلی اش نکته هایی منفی نشان داده بود. به نظر من این فیلم در حد و اندازه های او نبود. من منتقد نیستم و نقدهای این فیلم را هم نخوانده ام، اما به عنوان یکی از دوستداران آقای حاتمی کیا و کارهایش انتظاری بیش از این از او داشتم. شاید ایشان با این فیلم می خواستند خود را در ژانرهایی غیر از دفاع مقدس محک بزند. او با مجموعه حلقه سبز از عهده این کار به خوبی برآمده بود، اما در این فیلم او چهره ایی دیگر از خود به نمایش گذاشته بود. این فیلم به حق با دیگر کارهایش متفاوت است. اما آیا این تفاوت لزوما برای او خوب بوده است؟ آقای حاتمی کیا در این فیلم گرفتار افکار فمنیستی شده است. افکاری که مؤید ظلم مردان در طول تاریخ و مظلوم بودن ابدی زنان می باشد. حتی در بخش اول هم که زن علی رغم خواست شوهرش قصد سقط جنین دارد این مرد است که خودخواه و بی منطق جلوه می کند.

براستی آقای حاتمی کیا در این فیلم چه چیزی می خواست بگوید؟ آیا این فیلم برای او گامی به جلو بود؟ آیا این فیلمی بود برای گیشه؟ و یا تکرارموفقیتهای قبلی او به خصوص در فیلم آژانس شیشه ای؟ آیا دوران طلایی فیلمسازی اوبه پایان رسیده است؟ آیا ارزشهایی که در فیلم های قبلی در پی آن بوده رنگ باخته است که دست به ساخت این فیلم با چنین صحنه های و گفتار زشت ودور از شان خودش زده است؟ براستی اقای حاتمی کیا چرا این فیلم را ساخته است؟

1203239801big.jpg

در دنیای سینمای دیگر کشور ها بی عفتی و عریان بودن جزئ لاینفک سینماست اما گرچه در سینما ماهم اوضاع مناسب نیست اما حداقل این بود که در فیلم برخی فیلمسازان به طور ظاهر مرزها وعفتها حفظ می شود اما دریغ از حاتمی کیا واین فیلمش. با این اوضاع سینمای ما علی رغم علاقه زیاد به آن، کسانی را که از ورود فرزندانشان به خصوص دختران به عالم سینما جلو گیری می کنند، حمایت می کنم.

خلاصه آقای حاتمی کیا در این فیلم خودش نبود واگر این مسیر را بخواهد طی کند تبدیل به فیلم سازان سطحی وکلیشه ای وگیشه ای می شود .اقای حاتمی کیا دریغ است که از اصل واصول خود دور شوید؟ شما که خود را ارزشی می دانید و از رهبر برای فیلمهایتان تقاضای درجه می کنید، به خاطر شهدا بیشتر توجه کنید. آیا این فیلم لایغ درجه است آن هم از نوع ارزشی اش.


کلمات کلیدی:

نوشته شده توسط سید محمد باقر اقایی 87/7/19:: 7:14 صبح     |     () نظر
درباره
صفحه‌های دیگر
لیست یادداشت‌ها
پیوندها
جلوه او
جاءالحق و زهق الباطل
آیت الله خامنه ای
آکادمی مطالعات ایرانی
اسلامیکا
اطلاعات حکمت و معرفت
المیزان
اندیشکده یقین
انجمن ایرانی تاریخ
انجمن منطق ایران
انجمن علمی - پژوهشی تاریخ
انجمن جامعه شناسی ایران
انجمن مطالعات تاریخ شفاهی ایران
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ
بانک اطلاعات نشریات کشور
بنیاد دکتر محمود افشار
بنیاد دکتر فردید
بنیاد حکمت اسلامی ملاصدرا
بنیاد دائره المعارف اسلامی
بنیاد بوعلی سینا
بنیاد پژوهشهای اسلامی
بنیاد اندیشه اسلامی
بنیاد تاریخ پژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی
بنیاد دکتر افشار
بنیاد دکتر حسابی
پایگاه اطلاع رسانی نقشه راه
پایگاه تاریخی میر طاهر حسینی
پژوهشگاه علوم انسانی
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی
پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات
پژوهشکده تاریخ علم
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
پژوهشکده تحقیقات اسلامی
پژوهشکده باقرالعلوم(ع)
راهنمای فلسفه در اینترنت
دیوان شعرا
رضا داوری اردکانی
رحیم پور ازغدی
حجره طلبگی
دائره المعارف بزرگ اسلامی
کتابخانه تبیان
سایت علمی نخبگان جوان
دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران
فلسفه نو
کتابخانه دیجیتال نور
مجلات تخصصی نور
مجمع عالی حکمت اسلامی
مجله سمات
هم اندیشی
علم دینی
وبلاگ نویسان ارزشی
سایت تخصصی تاریخ اسلام
فلسفه و عرفان اسلامی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
علوم اجتماعی اسلامی ایرانی
کانون اندیشه جوان
تاریخ نوشت(دکتر عبدالله ناصری طاهری)
ترجمان
دکتر ابراهیم دینانی
دبیرخانه انجمن های علمی حوزه
دانشگاه و فرهنگ
دکتر مهاجرنیا
مرکز تحقیقات امام علی(ع)
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
موسسه مطاعلات تاریخ معاصر ایران
موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
مرکزتحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی
موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) روابط
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
عبرت پژوهی تاریخ
فرهنگ امروز
حکمت نوین اسلامی( خسروپناه)
علوم اجتماعی اسلامی ایرانی
فرهنگستان زبان و ادب پارسی
فرهنگستان علوم اسلامی قم
پژوهشگاه دانشهای بنیادین
طاقچه
چوک
فلسفه شریف
دکتر حسینعلی نوذری
دانشنامه جهان اسلام
بنیاد سمات
شورای گسترش زبان وادبیات فارسی
کنگره پیشگامان پیشرفت
فتوح اندیشه
فرزند ازادی
علی صفاری حائری
فلسفه علم هگل
کتابخانه ملی ایران
کتابخانه مجلس شورای اسلامی
مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
موسسه شیعه شناسی
مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی
مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی
مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما
معرفت
موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
نقشه راه
Institute of Historical Research (IHR)
The Center for Teaching History with Technology
Islamicwisdom
socialhistory
social science reaserch network
jstor
ProQuest
آرشیو یادداشت‌ها